Založ si blog

Korupcia ako kultúrny systém

Korupcia nie je fenomén len výkonnej moci, ale bujaro funguje aj v podnikateľskej sfére, dokonca v školstve a na akademickej pôde, ale tiež v bežnom živote, dokonca aj tam, kde si človek povie – tam bude určite čisto, tamtí ľudia to robia predsa pre radosť a uspokojenie z činorodosti. Horkýže – korupcia funguje ako systém, je to kultúra spoločnosti, ktorá podmieňuje takmer akýkoľvek úspech, či naplnenie osobných ambícií. Áno, kto maže, ten ide… Hoci často ide o bizarné situácie v štýle Slunce, seno a pár facek…

Takúto tristnosť (trápnosť) som zažil na vlastnej koži, keď som sa pred niekoľkými rokmi pohyboval v tzv.- vidieckom futbale ako mecenáš i funkcionár. Povedali mi: buď budeme, prepytujem, šťať proti vetru alebo sa začleníme do systému. Komické na celej veci je to, že išlo o tzv. „horskú“ ligu – druhú najnižšiu súťaž. Zažil som okrem iného toto: pred súťažným zápasom bola vždy dôkladná príprava – zašli sme za šéfom rozhodcov na oblasti, ten dostal proviant a všimné; on vedel, ktorého rozhodcu na aktuálny zápas delegovať a ten rozhodca zasa vedel akú „prácu“ má odviesť a čo ho čaká. Rozhodcovia boli v takých troch kategóriách – jedna kategória, tú by som nazval „otvorené vrece“ – prišiel, pískal, vzal; druhá kategória tú by som nazval „prívesný vozík“ – takýto rozhodcovia spravili čo sa čakalo, ale „ohľaduplne“ a bakšiš brali poza chrbát.
No a bola aj tretia skupina tzv. „nevyspytateľní“ – o ktorých sa nevedelo, či berú alebo neberú; a tam sa púšťali skúšobné balóniky, keď praskol, bol náš! Prirodzene, že túto skupinu „zelenáčov“ nikdy nebolo možné delegovať na dôležité zápasy…

A pritom vždy išlo o …no. Veď čo už z toho, že hrám v 7. lige alebo v 5. lige?! Sú to len vyššie náklady, ale úroveň i prestíž stále rovnaká. Nechápem ten systém, preto som už mimo futbalu.
Je to hra na veľký futbal a rozhadzovanie peňazí, ktoré by boli osožnejšie „rozhadzované“ napríklad pre nadácie, ktoré pomáhajú ľuďom, no najmä deťom v núdzi.

Svätá prostota, ten vidiecky futbal.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

briovita

Iba reč faktov!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1254x
Priemerná čítanosť článkov: 1254x

Autor blogu

Kategórie

Archív